Psoriasis

Fotfakta


PSORIASIS


Psoriasis är en ärftlig kronisk systemsjukdom som kan drabba flera organ i kroppen. 250–300 000 personer i Sverige har psoriasis vilket gör den till en av våra vanligaste folksjukdomar. Hos ca 50 % debuterar sjukdomen före 25 års ålder. Psoriasis i huden karakteriseras av en kraftig nybildning av hudceller, vilket ofta syns som fjällande rodnande torra fläckar på huden och i hårbotten. Psoriasis kan inte botas, bara lindras och behandlingen består av allt från salvor och ljusbehandling, till kraftfull medicinering i form av tabletter, injektion eller infusion. Läs mer nedan.PPP på fötter och handflator Pustulosis Palmoplantaris

Är en sjukdom ofta associerad till psoriasis som sätter sig i handflator och på fotsulor. Den yttrar sig i form av sterila varblåsor (pustler). Kännetecknande för PPP är områden med rodnad, fjällning och pustler på handflator och fotsulor. Innehållet i de karaktäristiska pustlerna är sterilt, det innehåller alltså inga bakterier. Pustlerna kan vara från 1 till 10 mm stora och är först gula men blir efter 1-2 veckor bruna och fjällar sedan av. PPP kan läka ut av sig själv eller i samband med behandling. PPP kan återkomma efter att ha varit utläkt i flera år.


Naglar

Psoriasis kan även yttra sig i naglar och förväxlas ofta med nagelsvamp.

 

Behandling och hjälp

Har du psoriasis kan du komma till Psoriasisföreningens mottagningar för att få råd och behandling. Mottagningarna arbetar på uppdrag av Stockholms Läns Landsting och ingår i Vårdval för

öppen specialiserad hudsjukvård.


Vet du eller misstänker du att du har psoriasis är du välkommen till mottagningen utan remiss, men det är bra om du ringer först och pratar med personalen.


Första gången

Det är bra om du har gott om tid första gången - sjukvårdspersonalen kommer att visa dig runt och du har möjlighet att ställa de frågor du har. I samråd lägger ni sedan upp din behandlingsplan. En behandling tar högst en timme. Vana patienter tar stort eget ansvar för sin behandling. Det spelar dock ingen roll om du är van eller ny - har du frågor, behöver hjälp eller vill diskutera din behandling ska du prata med personalen.
http://www.psoriasisforbundet.se/stockholm


Psoriasismotagningen i Stockholmslän har sex mottagningar klicka på mottagningen för mer info.

Enskede, Sundbyberg, Södertälje, Norrtälje, Nynäshamn och på Kungsholmen.Psoriasis – en systemsjukdom

Psoriasis har länge setts som en hudsjukdom, men sjukdomen har visat sig vara mer omfattande än så. I dag vet vi att psoriasis är en systemsjukdom och att det kan finnas kopplingar mellan psoriasis och ledbesvär, mag och tarmbesvär, ögonsjukdomar samt hjärt- och kärlsjukdomar. Forskning visar också att många psoriasissjuka upplever att de har nedsatt livskvalitet och att det finns kopplingar mellan psoriasis och livsstilsfaktorer.


Psoriasis

Både hud- och ledbesvär beror på inflammatoriska processer som kan ses som rubbningar i immunsystemet. Psoriasis i huden karakteriseras av en kraftig nybildning av hudceller. Detta syns som fjällande rodnande torra fläckar på huden och i hårbotten. Psoriasis går i skov och varierar mycket i intensitet och utbredning mellan olika individer. Vissa psoriasissjuka har lindriga besvär och kan vara symptomfria under långa perioder medan andra har kontinuerliga

är av sin sjukdom.


Ärftliga faktorer i kombination med yttre faktorer är sannolikt den vanligaste förklaringen till att psoriasis uppträder. Yttre faktorer som kan utlösa sjukdomen är infektioner eller någon form av livskris.


Behandling

Det finns idag ingen behandling som kan bota psoriasis men en bra individuellt anpassad behandling ger ofta goda förutsättningar för ett bra liv. Det finns ett antal olika behandlings-metoder att tillgå beroende på vilken form av psoriasis man har och hur utbredd sjukdomen är.


Behandlingen består av allt från salvor och ljusbehandling till kraftfull medicingering i form av tabletter, injektion eller infusion.


Psoriasisartrit

Nära 40 procent av alla psoriasissjuka får också problem med lederna, vilket kan leda till psoriasisartrit. Psoriasisartrit är en kronisk, inflammatorisk ledsjukdom som orsakar smärta, rörelsehinder och ofta även trötthet. Man behöver inte ha några synliga hudutslag för att få psoriasisartrit och det finns idag ingen känd koppling mellan hudutslagens utbredning och graden av ledbesvär. Precis som vid psoriasis i huden skiljer sig psoriasisartrit mycket från person till person.


Behandling

Vid behandling av psoriasisartrit vill man påverka den inflammation som orsakar sjukdomen. De viktigaste målen med behandlingen är att bromsa sjukdomsprocessen innan ledbrosket förstörts och leden slutar fungera samt minska smärtan. Ju tidigare en effektiv behandling påbörjas, desto större är chansen att effekten blir god på lång sikt. Aktiv behandling med sjukgymnastik och egen fysisk träning är viktiga delar i behandlingen som ger god effekt i alla sjukdomsstadier.


Text från Psoriasisförbundets faktablad

Bilder Psoriasisförbundet

Bild Psoriasisförbundet

Purus vitae dolor ut eu - Urna pulvinar suspendisse